Cake με μαρμελάδα φράουλα!
Καλό
μήνα!!
Αυτό
το σαββατοκύριακο είμαι στη Θεσσαλονίκη, για να δω τους δικούς μου.
Είναι
πια γνωστό ότι όποτε βρίσκω κοινό είναι δύσκολο να αντισταθώ και να μη φτιάξω
κάτι να τους γλυκάνω. Αν πρόκειται και για ένα πρόθυμο κοινό, ακόμη καλύτερα!! (Βέβαια μετά από κάποιο σημείο κάνω ότι δεν ακούω τις ερωτήσεις "Πότε φεύγεις είπαμε"; Ή τις δηλώσεις "Αν κάτσεις λίγο ακόμα δε θα μας χωράνε τα ρούχα μας".)
Αυτή
τη φορά εκμεταλλεύτηκα τις διάφορες μαρμελάδες που είχε η μαμά μου στο
σπίτι. Το καλό με τις μαρμελάδες είναι (εκτός του ότι είναι νόστιμες) ότι μας φέρνουν
φρούτα άλλων εποχών στα γλυκά μας. Έτσι σήμερα, αρχές Φεβρουαρίου, το cake μας θα έχει γεύση ...
φράουλα!
Αυτό
το cake
είναι αφράτο και ζουμερό χωρίς να είναι υγρό. Η μαρμελάδα φράουλα και μία
ελαφριά γεύση από το ταχίνι που έχει, το κάνουν να ξεχωρίζει.
Είναι
πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του – δεν θέλει ούτε καν μίξερ- και πολύ
γρήγορο, χωρίς να δημιουργεί έναν χαμό από σκεύη για πλύσιμο!
Επέλεξα
να το κάνω με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη, για να είναι πιο υγιεινό. Ξέρω ότι
πολλοί φοβούνται το ελαιόλαδο στα γλυκά, γιατί είναι βαρύ, αλλά εγώ δε συμφωνώ.
Στο συγκεκριμένο cake το
ελαιόλαδο δεν "ακούγεται" καθόλου. Και προσφέρει πολύ καλύτερα λιπαρά
στον οργανισμό μας από το βούτυρο!
Αν
θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε και το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης (εγώ
δεν είχα) ή και να βάλετε μαρμελάδα άλλου φρούτου (όταν γυρίσω σπίτι θα το κάνω
με τη δική μου μαρμελάδα πορτοκάλι).
Όπως
και να ‘χει, αξίζει να το δοκιμάσετε! (Εδώ όλοι ξετρελάθηκαν)
Cake με
μαρμελάδα φράουλα!
Τα
υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
180γρ ελαιόλαδο
250γρ καστανή ζάχαρη
180γρ αυγά (3 αυγά)
100γρ γιαούρτι
2 κ.σ. ταχίνι
1 φακελάκι baking powder
1 βανίλια
Μία πρέζα αλάτι
230γρ αλεύρι
100γρ νιφάδες βρώμης
200γρ μαρμελάδα φράουλα
Όσον αφορά την εκτέλεση
Ανακατεύουμε
το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε
ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Ρίχνουμε το
γιαούρτι και το ταχίνι και ανακατεύουμε.
Σε
ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη βρώμη, το αλάτι, τη βανίλια και το baking powder.
Αναμειγνύουμε τα υγρά
με τα στερεά υλικά ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ, ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί
το μίγμα.
Βουτυρώνουμε και
αλευρώνουμε ένα ταψάκι 26εκ. Προσθέτουμε το μίγμα μέσα και με τη μαρίζ
ισιώνουμε την επιφάνεια του.
Με
ένα κουτάλι παίρνουμε μαρμελάδα και τη ρίχνουμε πάνω στο μίγμα μας,
κουταλάκι-κουταλάκι.
Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 40 λεπτάκια, ή μέχρι να βγει
καθαρή από το κέντρο η οδοντογλυφίδα μας.
Καλή
επιτυχία!!
Ράνια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου