Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Νηστίσιμο ζουμερό carrot cake


Νηστίσιμο ζουμερό carrot cake



Το carrot cake δεν έχει πολλά χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα, ούτε είναι ένα από τα κλασικά cakes που δοκιμάζονταν πριν χρόνια στα περισσότερα σπίτια. Τουλάχιστον εγώ δε θυμάμαι ποτέ τη μαμά μου να μας κάνει cake καρότου. Νομίζω ότι γενικότερα στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να αποφεύγουμε τα «περίεργα» υλικά στα cakes μας. Κακάο, σοκολάτα, πορτοκάλι, σταφίδες και ξηροί καρποί είναι τα επιπλέον υλικά που προτιμάμε. Οπότε το να ρίξουμε κάποιο λαχανικό μέσα σε ένα γλυκό cake, είναι κάπως ασυνήθιστο (μα λαχανικό σε cake?!).  

Ωστόσο, το καρότο δίνει στο cake μία ξεχωριστή υφή, κάνοντας το ζουμερό και μαλακό. Επίσης του δίνει και μία ξεχωριστή νότα στην εμφάνιση!



Αυτό φαίνεται ότι το ήξεραν από τη μεσαιωνική εποχή και συνήθιζαν τις πουτίγκες καρότου ως επιδόρπια. Γιατί όμως χρησιμοποίησαν το καρότο; Γιατί όταν ψηθεί γίνεται γλυκό και δε επομένως το γλυκό δε χρειάζεται τόσο πολύ ζάχαρη (η οποία ήταν πολύ ακριβή τότε και δύσκολη για να την αποκτήσει κανείς). Οι συνταγές για πουτίγκες καρότου μας πηγαίνουν πίσω στο  1591.
Στη συνέχεια το καρότο παρέμεινε στα cakes ως μία υγιεινή νότα (όχι ότι αλλάζει κατά πολύ η διατροφική αξία του cake, αλλά τουλάχιστον έχει και καρότα μέσα!).

Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε λόγω του Κώστα, που μου ζήτησε μία συνταγή για ζουμερό, νηστίσιμο carrot cake. Μετά από τη σχετική μου έρευνα, «δημιούργησα» μία συνταγή και του την έστειλα. Παρέλειψα, φυσικά, την επικάλυψη με το frosting κρέμας τυριού.
Ωστόσο, από μέσα μου δεν ένιωθα και πολύ ήρεμη, γιατί δεν είχα δοκιμάσει τη συνταγή η ίδια.
Τι μου έμενε λοιπόν; Να φτιάξω το cake εγώ για να τον προλάβω, ώστε να διορθώσω πιθανές αστοχίες! Το καλό ήταν ότι πρόκειται για ένα πανεύκολο cake, χωρίς μίξερ και πολλά μπολ!
Τελικά, ευτυχώς, αλλαγές δε χρειάστηκαν.
Έγινε ένα ζουμερό και πεντανόστιμο carrot cake, που άντεξε μόνο μία μέρα!! (και ευτυχώς άρεσε και στον Κώστα J)



Νηστίσιμο ζουμερό carrot cake
Υλικά:
280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (ή 140γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 140γρ ολικής άλεσης)
140γρ ζάχαρη
60γρ καστανή ζάχαρη
180γρ ελαιόλαδο ελαφρύ ή ηλιέλαιο ή  150γρ μαργαρίνη λιωμένη
120ml νερό ή χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
1κ.γ. κανέλλα
1κ.γ. τζίντζερ
1 πρέζα αλάτι
1 ½ κγ baking powder
230γρ τριμμένο καρότο
180γρ καρύδια ή σταφίδες

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά μεταξύ τους (εκτός από τα καρότα και τα καρύδια/σταφίδες)
Ανακατεύουμε και τα υγρά μεταξύ τους και ενώνουμε τα 2 μίγματα.
Τέλος προσθέτουμε τα καρότα και τα καρύδια (ή τις σταφίδες / ή και τα 2).
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί (περίπου 23εκ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, για 50 λεπτά. Αν χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.


Σημειώσεις:
1.  Εγώ το έκανα με ελαιόλαδο, σταφίδες και νερό (γιατί δεν είχα πορτοκάλια).
2.  Οι σταφίδες, αφού βάλουμε το μείγμα στο ταψί, καλό είναι να πατηθούν λίγο προς τα μέσα ώστε να μην καούν.
3.  Έφτιαξα και ένα γλάσο άχνης, για να είμαι ειλικρινής, αλλά όταν ξεκίνησα να το βάζω πάνω στο cake μετάνιωσα. Θεωρώ ότι δεν έχει τίποτα να του δώσει σε γεύση και απλά θα το βαρύνει. Έτσι κατέληξα να κάνω λίγες γραμμές με αυτό, που ευτυχώς δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα!




Καλή Επιτυχία!
Ράνια

Πηγές για το ιστορικό μέρος:
Εικόνες από:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.