Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Biscotti di vino!

Τραγανά, ακαταμάχητα μπισκοτάκια κρασιού από την Ιταλία!!




Όταν βρήκα τη συνταγή γι’ αυτά τα μπισκοτάκια, δεν ήταν μόνο η εμφάνιση και η περιγραφή τους που μου φάνηκε ωραία, αλλά και τα υλικά τους.
Σε αυτά λοιπόν, συμπεριλαμβάνονταν το κρασί (όπως λέει και το όνομα τους), το οποίο χρησιμοποιώ αρκετά συχνά και μου αρέσει πολύ ως βασικό συστατικό σε κουλουράκια. Ένα ακόμη θετικό γι’ αυτά τα μπισκοτάκια ήταν η παντελής έλλειψη του βουτύρου…
Απλά υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, εκτός αν είστε από εκείνους που καταριούνται την «εθιστική ζάχαρη» και την «δύσπεπτη γλουτένη».
Προσωπικά, μετά από πολύ διάβασμα για το πόσο κακό μας κάνει η ζάχαρη και άλλο τόσο για τη γλουτένη και τη δυσανεξία που όλοι έχουμε αλλά δεν το ξέρουμε, συνοδευόμενα από μία περίοδο αποχής μου και από τα δύο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το μόνο κακό με όλα αυτά (όπως και με όλα τα φαγητά) είναι η  ποσότητα που τρώμε. Κι επειδή όλα στη ζωή μας θέλουν μέτρο, αν φάμε ένα γλυκάκι δε θα πάθουμε τίποτα. Τώρα αν φάμε ένα κιλό γλυκά… το κρίμα στο λαιμό μας! (το αντίστοιχο κρίμα θα ήταν αν τρώγαμε και ένα κιλό quinoa ή όλα τα υπόλοιπα super foods). Δεν ισχυρίζομαι ότι τα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας είναι ίδια, αλλά ότι δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί σε τίποτα. Κανένα από τα δύο άκρα δε βρίσκω σωστό, γιατί το φαγητό πάνω από όλα είναι ευχαρίστηση και όλη καταπίεση…
Γι’ αυτό το λόγο προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν πιο αγνά υλικά όταν φτιάχνω γλυκά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα οργανική ζάχαρη, καλής ποιότητας αλεύρι και αντικατέστησα το σπορέλαιο της αυθεντικής συνταγής με ελαιόλαδο. Παραδοσιακά αυτά τα μπισκοτάκια γίνονται με κόκκινο κρασί, αλλά τα έχω κάνει και με λευκό και έγιναν εξίσου ωραία.
Είναι τραγανά –αλλά όχι σκληρά- και πεντανόστιμα! Κανείς δεν τρώει μόνο ένα! (κλεμμένο, αλλά ταιριάζει και σε αυτήν την περίπτωση)

Biscotti di vino



Υλικά:
630γρ αλεύρι (ή 4 ½ κούπες)
150γρ ζάχαρη (ή ¾ κούπας)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. baking powder
240ml ελαιόλαδο
240ml κρασί της αρεσκείας μας
ζάχαρη για πασπάλισμα
κανέλα, τζίντζερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μας (αν θέλουμε προσθέτουμε τα αρωματικά) κρατώντας χωριστά περίπου 70γρ από το αλεύρι μας (μισή κούπα). Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία ομοιογενή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια, να είναι εύπλαστη αλλά όχι στεγνή.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο - λίγο αλεύρι, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πλάθουμε τα σχέδια που μας αρέσουν, από απλές μπαλίτσες μέχρι οτιδήποτε έχουμε όρεξη και βουτάμε την πάνω πλευρά τους σε ένα μπολάκι με ζάχαρη. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους αλλά όχι πολύ γιατί δε φουσκώνουν ιδιαίτερα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 στον αέρα, για 20-30 λεπτάκια (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να ροδίσουν. 



Σημείωση: 
Αν θέλετε να προσθέσετε τζίντζερ, 1/4 κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό! Αν θέλετε πιο δυνατή τη γεύση του, μπορείτε να φτάσετε μέχρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού.

Καλή επιτυχία!!
Ράνια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.