Διαφορετικά κουλουράκια με μαρμελάδα πορτοκάλι
Αυτή η ανάρτηση ξεκίνησε με ένα πρόβλημα.
Τον τίτλο.
Ο πρώτος τίτλος ήταν «Κουλουράκια με
Μαρμελάδα Πορτοκάλι».
Με το που το έγραψα, σταμάτησα και σκέφτηκα.
Κουλουράκια; Για μια στιγμή.
Αυτά τα γλυκάκια εμφανισιακά δε θυμίζουν
κουλουράκια.
Η διαφορά μεταξύ της δικής μου φωτογραφίας και
εκείνης δίπλα στον ορισμό της Wikipedia για τα κουλουράκια
(παρακάτω), είναι εμφανής.
Kulurakia (top)
|
|
Alternative
name(s)
|
Easter cookies
|
Type
|
Dessert
|
Place of origin
|
Greece
|
Region or state
|
Greece
|
Serving
temperature
|
Hot or cold
|
Main
ingredient(s)
|
Butter
|
Η Wikipedia λοιπόν
γράφει ότι τα κουλουράκια είναι παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται
κυρίως το Πάσχα, για να φαγωθεί την Κυριακή του Πάσχα. Και αυτό γιατί τα
κουλουράκια έχουν βούτυρο και αυγά. Πρώτη και βασική διαφορά. Τα δικά μου έχουν
φτιαχτεί με ελαιόλαδο και δεν έχουν αυγά. Επίσης δεν έχουν τα συνηθισμένα
αρωματικά που βρίσκουμε στα κουλουράκια (διάβασα ότι πολλοί βάζουν μέσα
γαρύφαλλο και ούζο, αν και εγώ δεν έχω βάλει ποτέ).
Οπότε κατέληξα ότι αν κουλουράκι ονομάζουμε
οποιαδήποτε γλυκιά ζύμη η οποία δε γίνεται μπισκότο, τότε εντάξει. Είναι
κουλουράκια.
Διαφορετικά θα έπρεπε να βρω ένα άλλο όνομα.
Ωστόσο, η Μαρία Καραμολέγκου γράφει:
Η λέξη κουλούρι,
ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη κόλλυξ. Το κολλίκιον,
όπως και το υποκοριστικό του ουσιαστικού, δεν είναι άλλο από τη σημερινή
κουλούρα. Δηλαδή το γνωστό στρογγυλό παξιμάδι από κριθαρένιο αλεύρι, με την
τρύπα στη μέση. Στη Μινωική Κρήτη συναντάμε τραγανά γλυκίσματα σε σχήμα φιδιού.
Το φίδι, γνωστό για τις ιαματικές του δυνάμεις, υπήρξε πάντα σύμβολο της
ιατρικής.
Οι Μινωίτες έτρωγαν
αυτά τα κουλουράκια για να έχουν καλή υγεία. Το συγκεκριμένο σχήμα δε,
έχει διασωθεί μέχρι και σήμερα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Τα
κουλούρια είναι μία διατροφική συνήθεια, άρρηκτα συνδεδεμένη με την
παράδοση, τις μνήμες και τον πολιτισμό μας. Η γλυκιά τους γεύση,
γεφυρώνει το ζωντανό παρελθόν, με το παρόν μας.
Τραγανά γλυκίσματα. Πολύ γενικός ορισμός, οπότε
είμαστε μέσα.
Έτσι, κατέληξα να προσθέσω μόνο τη λέξη
«Διαφορετικά» στον τίτλο μου, καθώς η συνταγή δεν αφορά τα κλασικά κουλουράκια αλλά "τραγανά
γλυκίσματα" (όχι ότι απλά δεν μπόρεσα να βρω άλλο όνομα).
Σας δίνω λοιπόν τη συνταγή γι’ αυτά τα εναλλακτικά
κουλουράκια μου, με μαρμελάδα πορτοκαλιού, η οποία καραμελώνει στο φούρνο και τα απογειώνει!
Όσο για τα αυθεντικά, το Πάσχα πλησιάζει!
;-)
Κουλουράκια με μαρμελάδα
πορτοκάλι
Για τη ζύμη:
500γρ αλεύρι
250γρ ζάχαρη
200γρ λάδι
120γρ κρασί
20γρ νερό
8γρ baking powder
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι:
120γρ φλούδες πορτοκαλιού
400γρ πορτοκάλια (χωρίς τη φλούδα)
300γρ ζάχαρη
Για να φτιάξουμε τη ζύμη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε σε αυτό τη ζάχαρη και το
baking powder.
Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υγρά.
Ανακατεύουμε αρχικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε
μία ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι:
Βράζουμε τις φλούδες 2 φορές μόνες τους και πετάμε το νερό.
Σε μπλέντερ λιώνουμε τις φλούδες και τα πορτοκάλια.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι
να πήξει η μαρμελάδα μας.
Tip: Για να δούμε αν είναι έτοιμη βάζουμε ένα κουταλάκι
μαρμελάδα σε ένα πιάτο και χωρίζουμε τη μαρμελάδα στη μέση. Αν είναι έτοιμη, οι
δύο πλευρές δε θα ξαναενωθούν.
Για να φτιάξουμε τα κουλουράκια, μπορούμε να αφήσουμε τη
φαντασία μας ελεύθερη και να αυτοσχεδιάσουμε.
Εγώ αρχικά άνοιξα τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, άπλωσα τη
μαρμελάδα πάνω, έκοψα σε μακρόστενα κομμάτια και ένα - ένα τα στριφογύριζα.
Μετά άνοιξα τη ζύμη σε μικρά στρόγγυλα έβαζα μέσα τη μαρμελάδα
και έκλεινα τις ακρούλες τους για να γίνουν σα βαρκούλες.
Τέλος, απλά άνοιξα τη ζύμη σε φύλλο, την άλειψα με μαρμελάδα και
έκοψα μακρόστενα κομμάτια, σαν κριτσίνια.
Γενικά αυτός ο αυτοσχεδιασμός στα κουλουράκια είναι το αγαπημένο μου κομμάτι στην όλη διαδικασία!!
Ψήνουμε στους 170, με αέρα μέχρι να πάρουν το χρώμα που βλέπετε στις
φωτογραφίες.
Κάθε παραλλαγή του σχήματος οδηγεί σε λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα.
Τα μακρόστενα κουλουράκια είναι τραγανά, ενώ οι βαρκούλες κάτω από τη
μαρμελάδα παραμένουν μαλακές.
Καλή επιτυχία!
Ράνια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου