Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τούρτα "Chocolate River"

Τούρτα "Chocolate River"


Αυτή η τούρτα είναι πολύ-πολύ-πολύ σοκολατένια… εξού και το όνομα της.
Την πρώτη φορά που την έκανα ήταν για μία επέτειο-έκπληξη. Όντας λοιπόν σε τρομερή βιασύνη και έχοντας πολύ περιορισμένο χρόνο για να την έχω έτοιμη, τα έκανα όλα σε fast forward. Δεν πρόλαβα να αφήσω το cake να κρυώσει για να κόψω τους πάτους και η γέμιση ήταν κάτι παραπάνω από χλιαρή κατά τη συναρμολόγηση. Το αποτέλεσμα οπτικά ήταν κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό. Το cake είχε ραγίσει ανά σημεία και κόβοντας κομμάτια, το σύνολο παραήταν ρευστό… (όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στη φωτογραφία)



Γευστικά όμως… πρόκειται για μία αποθέωση! Πλούσια σοκολατένια γεύση, με το υγρό cake να λιώνει στο στόμα και τα κομμάτια μπισκότου να αλλάζουν την υφή του, μαζί με μία πεντανόστιμη γέμιση!
Μας αποζημίωσε και με το παραπάνω!
Η παρασκευή αυτής της τούρτας δεν είναι δύσκολη, αρκεί να έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεση μας!

Τούρτα "Chocolate River"


Για το Cake:
125γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
330γρ ζάχαρη
10 ml εκχύλισμα βανίλιας
2 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
145γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60γρ κακάο, καλής ποιότητας
4γρ baking powder
6γρ αλάτι
140γρ γάλα
1κ.γ. espresso
60γρ λευκό κρασί
150γρ μπισκότα της αρεσκείας μας, σπασμένα σε κομμάτια

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μία πολύ αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα ασπράδια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μας.
Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου τα στερεά υλικά, εναλλάξ με το γάλα και το κρασί ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά.
Τέλος, ενσωματώνουμε τα μπισκότα (εγώ έβαλα δικά μου μπισκότα βουτύρου).
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ψηλό ταψί 20εκ ή και μικρότερο, ανάλογα με τους πάτους που θέλουμε να κόψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 30 – 40 λεπτά.
Προσοχή να μην το παραψήσουμε!
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά το κόβουμε σε πάτους.

Για τη Γέμιση:
120γρ γάλα
25γρ κακάο, καλής ποιότητας
60γρ κρασί
2 κρόκοι
100γρ ζάχαρη λευκή
160γρ καστανή ζάχαρη
110γρ βούτυρο
4γρ corn flour

Ανακατεύουμε τις ζάχαρες, το κακάο, το κρασί και 80γρ από το γάλα.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Παράλληλα ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με το corn flour.
Μόλις ζεσταθεί το μείγμα μας ρίχνουμε μέσα το γάλα με το corn flour και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει και η κρέμα αρχίζει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στους 2 κρόκους χτυπημένους.
Ανακατεύουμε αμέσως, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αφού κρυώσει, την απλώνουμε πάνω από τον πάτο (ή τους πάτους) του cake.

Για την επικάλυψη ganache σοκολάτας:
200γρ κουβερτούρα
200γρ κρέμα γάλακτος
1κ.γ. μέλι

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, αφού την κόψουμε σε μικρά κομματάκια.
Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα, για να μην πάρει το μείγμα αέρα, μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε την τούρτα μας.

(Εγώ ήθελα να φαίνονται οι πάτοι και η γέμιση της τούρτας από το πλάι, οπότε ετοίμασα τη μισή ποσότητα ganache και απλά σκέπασα το πάνω κομμάτι της τούρτας.
Αν θέλουμε να καλυφθεί η τούρτα και στα πλαϊνά, καλό είναι να δημιουργήσουμε μία ομοιόμορφη υφή ανάμεσα στους πάτους, είτε χρησιμοποιώντας βουτυρόκρεμα, είτε ganache. Επίσης, για το σκοπό αυτό ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η κρέμα που βάλαμε ως γέμιση).

Για τη Βουτυρόκρεμα (προαιρετικά, αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια):
70γρ βούτυρο
70γρ άχνη
20γρ κακάο

Χτυπάμε τα τρία υλικά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα.
(Σε περίπτωση που θέλουμε να καλύψουμε την τούρτα με βουτυρόκρεμα πριν να βάλουμε τη ganache, θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ποσότητα.)

Μία άλλη φορά που έκανα την τούρτα, παρέλειψα την επικάλυψη με ganache και απλά πάνω από την τελευταία στρώση cake έβαλα μία στρώση της γέμιση. Επίσης δεν έκανα τα σχέδια με τη βουτυρόκρεμα. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι πολύ καλό (αν και η παρακάτω φωτογραφία το αδικεί)!



Καλή επιτυχία!!
Ράνια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.