Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Μαλακά και ζουμερά σοκολατένια μπισκότα

Μαλακά και ζουμερά σοκολατένια μπισκότα



Ενώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έφτιαχνα πασχαλινά κουλουράκια και ετοιμαζόμουν να φτιάξω τα τσουρέκια (πόσο παραδοσιακή!) … πήρα ένα τηλεφώνημα με μία παραγγελία για σοκολατένια μπισκότα.
Όπως και να το κάνουμε, όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας και η δικιά μου είναι ότι δεν μπορώ να αντισταθώ όταν κάποιος μου ζητήσει ένα γλυκό. Πρέπει να το φτιάξω! Πόσο μάλλον όταν είναι μπισκότα, τα οποία υπεραγαπώ.
Όταν δεν είμαι σπίτι σκέφτομαι διαφορετικές συνταγές όλη μέρα και καταλήγω γράφω τα υλικά μου σε ένα αρχείο word, προσπαθώντας να φανταστώ το τελικό αποτέλεσμα. Όταν όμως είμαι σπίτι, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο άμεσα. Παίρνω δίπλα μου τη ζυγαριά και ένα χαρτί, προσθέτω τα υλικά που μου έρχονται στο μυαλό και σημειώνω!
Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε σταδιακά, καθώς αρχικά δε σημείωνα τίποτα όταν έκανα ένα γλυκό. Στη συνέχεια σημείωνα απλά τα υλικά, χωρίς ποσότητες. Το αποτέλεσμα ήταν, πρώτον, να μη θυμάμαι πόσο ακριβώς είχα βάλει από το κάθε υλικό και δεύτερον, να μην μπορώ να δώσω τη συνταγή  πουθενά γιατί πολύ απλά… δεν την είχα! Μετά από κάποιο σημείο έβαλα μυαλό…
           
Ας επιστρέψουμε όμως στα μπισκότα μας. Κλείνοντας το τηλέφωνο ήξερα ότι δεν είχα βούτυρο στο ψυγείο (πρωτοφανές, αλλά συμβαίνει καμιά φορά). Πηγαίνοντας στην κουζίνα σκεφτόμουν να πάω να αγοράσω και να κάνω τα μπισκότα την επόμενη μέρα. Φτάνοντας όμως εκεί και βλέποντας ότι από αλεύρι έχω μόνο ολικής άλεσης, αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω!!
            Κατέληξα μετά από μία ώρα σχεδόν, να έχω τα μπισκότα μου, φτιαγμένα με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής άλεσης, στη σχάρα να κρυώνουν και την αυτοσυγκράτηση μου να μειώνεται αστραπιαία. Έκανα το λάθος και δοκίμασα, ένα μπισκότο πολύ μαλακό, με έντονη γεύση σοκολάτας (χωρίς να είναι bitter) που έλιωνε στο στόμα. Κρατήθηκα, με το ζόρι, γιατί έπρεπε να τα στείλω αλλού… Μέχρι να φύγει βέβαια το ταπεράκι, μερικά μπισκότα είχαν εξαφανιστεί!!

Μαλακά και ζουμερά σοκολατένια μπισκότα



180γρ ελαιόλαδο
200γρ ζάχαρη
200γρ καστανή ζάχαρη
1 αυγό          
150γρ γάλα
1 βανίλια
150γρ κακάο         
200γρ αλεύρι ολικής άλεσης

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε τα αυγό και χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Κοσκινίζουμε το κακάο μέσα στο μίγμα μας και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα, αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα για 8-10 λεπτά. Προσοχή να μην τα παραψήσουμε!!

Σημειώσεις:
· Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ το χρόνο ψησίματος! Αν ψηθούν περισσότερο θα είναι πάλι μαλακά εσωτερικά αλλά τραγανά απ’ έξω. Αν τα ψήσουμε ακόμη πιο πολύ, θα είναι τραγανά-τραγανά!
·     Τα μπισκότα σφίγγουν και “δένουν” όσο κρυώνουν, οπότε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε για λίγο πάνω στη λαμαρίνα και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσουν (αν δεν έχουμε σχάρα τα βάζουμε σε μία άλλη επιφάνεια).
·     Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε bitter, μειώνοντας τη ζάχαρη κατά 100 γραμμάρια.
·      Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο, ή μισό-μισό.

Καλή επιτυχία!

Ράνια


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.