Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τραγανά μπισκότα βουτύρου γεμιστά με σοκολάτα!

Τραγανά μπισκότα βουτύρου γεμιστά με σοκολάτα!

                    

Τα μπισκότα βουτύρου είναι γνωστή, παιδική και απλή γεύση που αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους και είναι από τα πρώτα γλυκάκια που τρώνε τα παιδιά. Επειδή αυτά τα μπισκότα ταιριάζουν με όλα, χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές παρασκευές άλλων γλυκών, κυρίως από τις μαμάδες, γεγονός που ενισχύει την ύπαρξη τους στις παιδικές μας αναμνήσεις. Τα μπισκότα βουτύρου πάντα τρύπωναν στα μπισκοτογλυκά ψυγείου, στον κορμό σοκολάτας, στα σπιτικά τρουφάκια, αλλά και σε «ανορθόδοξα» cheesecakes και mille-feuilles. Παρά τα πεντανόστιμα γλυκά που έκανε η μαμά μου (είχα πάντα αδυναμία στον κορμό της), την πιο απλή χρήση των μπισκότων βανίλιας μου την είχε δείξει ο παππούς μου, με το κλασικό και πολύ αγαπημένο μπισκοτολούκουμο!
 Δύο μπισκότα βουτύρου και ανάμεσα τους ένα λουκούμι!

                              

Ωστόσο τα μπισκότα βουτύρου αποτελούν και μία πολύ ωραία βάση, που προσφέρεται για τροποποιήσεις!! Και επειδή η άλλη γλυκιά αγάπη των περισσότερων είναι η σοκολάτα… γιατί να μην τα συνδυάσουμε;
Με αυτή τη σκέψη κατέληξα σ’ αυτά τα τραγανά μπισκότα, με ελαφρύ άρωμα βανίλιας και γέμιση σοκολάτας. Αρχικά είχα σκεφτεί να βάλω στο κέντρο τους κομματάκια σοκολάτας. Ωστόσο, επειδή η σοκολάτα λιώνει και απλώνει δε μου φάνηκε αρκετή στη γέμιση των μπισκότων. Ήθελα κάτι άλλο. Δοκίμασα να φτιάξω τη γέμιση από άχνη, κακάο και γάλα. Η γέμιση όμως έσφιξε πολύ κατά το ψήσιμο και έμοιαζε περισσότερο με σοκολατένιο μπισκότο παρά με γέμιση. Εν τέλει αποδέχτηκα ότι έπρεπε να βάλω μία λιπαρή ουσία στη γέμιση, ώστε κατά το ψήσιμο να κρατήσει την υγρασία της και να έχει τελείως διαφορετική υφή από αυτήν του μπισκότου. Έφτιαξα μία καινούρια γέμιση, με κρυσταλλική ζάχαρη, μαργαρίνη και κακάο. Αν και γενικά αποφεύγω τη μαργαρίνη, θεώρησα ότι το βούτυρο θα έδινε πολύ βαριά γεύση στη γέμιση μου, ενώ εγώ ήθελα μόνο τις ιδιότητες του ως λιπαρή ουσία! Εναλλακτικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή ακόμα και ταχίνι, αν ήθελα να προσθέσω μία ακόμα γεύση στα μπισκότα μου.
Αυτή τη φορά όμως ήθελα να κρατήσω μόνο τις δύο βασικές και κλασικές γεύσεις, του μπισκότου βουτύρου και της σοκολάτας. Με τη δεύτερη προσπάθεια το είχα πετύχει. Η γέμιση δεν έλιωσε ώστε να καταλήξει να είναι μόνο μία λεπτή στρώση ανάμεσα στα δύο μπισκότα (όπως θα γινόταν αν χρησιμοποιούσα κομμάτια σοκολάτας). Αντίθετα κράτησε τον όγκο της, με διευκόλυνε να παραγεμίσω τα μπισκότα μου και μετά το ψήσιμο έλιωνε στο στόμα, δημιουργώντας μία αντίθεση με το τραγανά μπισκότο που την κάλυπτε. Άκρως ικανοποιητικό το αποτέλεσμα!


Τραγανά μπισκότα βουτύρου γεμιστά με σοκολάτα!



Υλικά:

Για τη ζύμη:
100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανίλια
1 αυγό
Μία πρέζα αλάτι
1 κγ baking powder
40γρ κρασί λευκό
250γρ αλεύρι
60γρ σιμιγδάλι

Για τη γέμιση:
70γρ κακάο
70γρ ζάχαρη
90γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα (5 λεπτά περίπου).
Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.
Ρίχνουμε μέσα το κρασί και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι και το baking powder.
Προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μία ομοιογενή ζύμη.
Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μπάλα, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την κρατάμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.



Βγάζουμε τη μισή ζύμη από το ψυγείο.
Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα οποία ανοίγουμε με τα χέρια μας, όσο πιο λεπτή ζύμη μπορούμε. Εγώ δοκίμασα αρχικά να ανοίξω ένα φύλλο ζύμης και να φτιάξω πολλά μπισκότα σε αυτό, αλλά η τεχνική αυτή δε με βόλεψε όσο το να τα φτιάχνω ένα-ένα τα μπισκότα. 



Προσθέτουμε μισό κουταλάκι γέμιση στο κέντρο (ή όσο πιο πολύ μπορούμε, ανάλογα με το πόσο μεγάλα τα είναι τα μπισκότα μας).



Ανοίγουμε αντίστοιχα ένα άλλο μπαλάκι και σκεπάζουμε το πρώτο και τη γέμιση.
Κόβουμε με ένα κουπ πατ και απομακρύνουμε τη ζύμη που περίσσεψε.

                           


Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη μας.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε μία λαδόκολλα την οποία έχουμε βάλει πάνω σε λαμαρίνα, αφήνοντας αποστάσεις ανάμεσα στα μπισκότα.

                          


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα άκρα των μπισκότων μας. Το χρώμα των μπισκότων δεν πρέπει να καφετίσει! Προσοχή να μην παραψήσουμε J

Σημειώσεις:
·    Η συνταγή αυτή μας βγάζει περίπου 25 μεσαία προς μεγάλα μπισκότα.
·       Αν δε σας αρέσουν τα πολύ γλυκά, μειώστε τη ζάχαρη στη γέμιση ώστε να βγει πιο έντονη η γεύση του κακάο και να εξισορροπηθεί η γλύκα του συνόλου.

Πηγή φωτογραφίας μπισκοτολούκουμου:
http://twominutesangie.blogspot.gr/2014/04/transit.html (από την αγαπημένη Θεσσαλονίκη!)

Καλή επιτυχία!
Ράνια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.