Μπισκοτάκια
με quinoa, κεχρί και μέλι
Σήμερα θα μοιραστώ
μαζί σας άλλη μία συνταγή για μπισκότα, πολύ υγιεινά αυτή τη φορά, ιδανικά για
να μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε από ένα πρωινό ή σνακ (ή οποιαδήποτε
στιγμή της ημέρας μας πιάσει λιγούρα).
Βασικά συστατικά
τους, η -γνωστή πια σε όλους- quinoa και το λιγότερο
γνωστό, κεχρί. Το κεχρί άρχισε να καλλιεργείται στη βόρεια Αφρική, κυρίως στην
Αιθιοπία. Στη συνέχεια καλλιεργήθηκε και
σε πολλές ακόμη περιοχές, συμπεριλαμβανομένης την Ινδίας, της Κίνας και της
Κορέας, ως αντικαταστάτης του ρυζιού. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το
κεχρί, την ιστορία του, τις χρήσεις και τη διατροφική του αξία, μπορείτε να τις
βρείτε εδώ.
Πίσω στα μπισκοτάκια
μας τώρα… Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο ώστε να μουλιάσουμε το κεχρί και την quinoa. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθούν οι σπόροι και θα αυξηθεί η διατροφική τους αξία. Επίσης έτσι γίνονται πιο εύπεπτοι. Ωστόσο εμείς δε θα ακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία, η οποία συμπεριλαμβάνει μούλιασμα και στέγνωμα των σπόρων. Μετά από 12 ώρες (ως και 2 μέρες) που θα μείνουν οι σπόροι στο νερό, μπορούμε να φτιάξουμε τα μπισκοτάκια μας. Γρήγορα, χρησιμοποιώντας μόνο το μούλτι, θα έχουμε τραγανά και γλυκά μπισκότα, που καταναλώνονται ακόμη ευκολότερα από ότι φτιάχνονται,
είναι χορταστικά και πολύ νόστιμα!
Μπισκοτάκια με quinoa, κεχρί και μέλι
75γρ quinoa (λευκή, μαύρη ή και mix των δύο)
75γρ κεχρί
50γρ ταχίνι ολικής άλεσης
100γρ μέλι
30γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 βανίλια / 1κ.γ κανέλα
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το κεχρί και την quinoa για 2 περίπου μέρες, αλλάζοντας το νερό 1-2 φορές τη μέρα (αν
δεν έχουμε χρόνο μουλιάζουμε για 12 ώρες).
Οι σπόροι αναπνέουν, οπότε το νερό μας θα είναι κάπως όπως στην παρακάτω φωτογραφία.
Αφού σουρώσουμε από το νερό θα δούμε ότι έχουν βγάλει μικρές φύτρες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα
υλικά μας στο μούλτι και ανακατεύουμε. Οι σπόροι δε θα διαλυθούν τελείως, αλλά
αυτό είναι και που θέλουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και με ένα κουταλάκι βάζουμε
το μίγμα στη λαδόκολλα κουταλιά-κουταλιά, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους.
Στη συνέχεια απλώνουμε με την πίσω πλευρά του κουταλιού μας κάθε
κουταλιά που ρίξαμε, ώστε να φτιάξουμε ένα στρόγγυλο επίπεδο μπισκότο.
Ψήνουμε στους 170 για 15-20 λεπτάκια.
Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τα μπισκότα για άλλα 20
λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν
τελείως.
Αποθηκεύουμε σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς.
Συνολικά μας βγαίνουν 21 σχετικά μεγάλα πεντανόστιμα μπισκότα.
Σημείωση:
Το κεχρί μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο quinoa.
Σημείωση:
Το κεχρί μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο quinoa.
Διατροφικά στοιχεία:
60 θερμίδες / μπισκότο
1,8γρ λίπους / 9.9γρ υδατανθράκων / 1.6γρ πρωτεΐνης
Καλή επιτυχία!
Ράνια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου