Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σοκολατένιο «ψωμί» με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βερίκοκα (και μία παραλλαγή)

Σοκολατένιο "ψωμί" με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βερίκοκα

(και μία παραλλαγή)



Σήμερα ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό, αλλά... όχι και τόσο γλυκό. Μπερδεμένο ε; Καθώς περνούσαν διάφορα υλικά από το μυαλό μου, θυμήθηκα ένα γλυκό "ψωμί" που είχα κάνει περίπου ένα χρόνο πριν, όταν στη δουλειά μου είχαν απαγορεύσει να κάνω πολλά γλυκά λόγω καλοκαιριού! Έτσι τα cakes είχαν διαγραφεί από τη λίστα. Βούτυρο και ζάχαρη, τι να κάνουμε! 
Κατέληξα σε αυτό το γλυκό "ψωμί", που είναι πολύ πιο ελαφρύ και ιδανικό για πρωινό ή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλουμε να χορτάσουμε με ένα σνακ πολύ νόστιμο και υγιεινό!
          Έχει υγρή και πυκνή υφή και εύκολη παρασκευή…
Και όπως μου είπαν αυτοί που το εξαφάνισαν μέσα σε μία ώρα: “ έχει από κάτι που αρέσει στους πάντες! Λίγο σοκολατένιο, λίγο φρουτένιο, λίγο υγρό, λίγο τραγανό!…”
          Λόγω της μεγάλης επιτυχίας το ξαναέκανα, με κάποιες παραλλαγές. Η βασικότερη εξ αυτών ήταν η αλλαγή στο φρούτο, καθώς τα βερίκοκα αντικαταστάθηκαν από μπανάνα. Σας δίνω και τις δύο συνταγές και αποφασίζετε εσείς ποια σας ταιριάζει καλύτερα! (Εγώ μιας και είναι εποχής τα βερίκοκα θα προτιμήσω την πρώτη. Μου φάνηκε ότι έχει περισσότερο "χαρακτήρα").

Σοκολατένιο "ψωμί" με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βερίκοκα



Υλικά:

100γρ ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κτλ )
100γρ ζάχαρη

150γρ αλεύρι
30γρ κακάο
1κγ baking powder
½ κγ αλάτι
1 βανίλια
200γρ ζάχαρη
1 αυγό
220γρ πολτός από βερίκοκα
50γρ γιαούρτι
70γρ γάλα
100γρ λάδι

Εκτέλεση:

Σε μία λαδόκολλα απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας, ολόκληρους ή σπασμένους. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 100γρ ζάχαρη. Μόλις αρχίσει και λιώνει η ζάχαρη στις άκρες κουνάμε καλά το κατσαρολάκι και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την καραμέλα πάνω στους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε σε κομματάκια (μικρού μεγέθους).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 6 πρώτα υλικά. Ρίχνουμε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, τον πολτό, το γιαούρτι και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Ρίχνουμε τα ¾ των καραμελωμένων ξηρών καρπών μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Λαδώνουμε και ρίχνουμε κακάο σε μία μακρόστενη φόρμα (ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα μας. Ρίχνουμε από πάνω τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
Ψήνουμε για μία ώρα σε αντιστάσεις στου 180 βαθμούς.

Σημειώσεις:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φρούτα και να μην τα πολτοποιήσουμε τελείως.
Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί στο επάνω μέρος δημιουργούν μία «στρώση καραμέλας» που το κάνει πιο τραγανό.

Και η παραλλαγή!

Σοκολατένιο «ψωμί» με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μπανάνα!

Καραμελωμένοι ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι
160γρ αλεύρι
40 γρ κακάο
1κγ baking
½ κγ αλάτι
1 βανίλια
220 γρ ζάχαρη
1 αυγό
1 λιωμένη μπανάνα
170γρ γάλα
100γρ λάδι

Η διαδικασία παρασκευής είναι ίδια με αυτήν της πρώτης συνταγής.

Σημείωση:
Κάνοντας τη δεύτερη συνταγή, το ψωμί έγινε πιο υγρό, με καλύτερη υφή αλλά έχασε την ελαφρώς ξινούτσικη γεύση που του έδιναν τα βερίκοκα.

Καλή επιτυχία!!
Ράνια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.