Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Banoffee!

Banoffee!


To banoffee είναι ένα γλυκό που μας έρχεται από την Αγγλία και περιέχει μπανάνες, κρέμα και καραμέλα γάλακτος σε μία βάση μπισκότου.




Τα εύσημα για την ανακάλυψη του γλυκού μάλλον πηγαίνουν στους Ian Dowding και Nigel Mackenzie, τον chef και τον ιδιοκτήτη αντίστοιχα του εστιατορίου The Hungry Monk στο Jevington, East Sussex.
Ο ίδιος ο Ian Dowding λέει ότι το γλυκό δεν το ανακάλυψε, αλλά το εξέλιξε, βασισμένος στο  'Blum’s Coffee Toffee Pie', το οποίο περιέχει καραμέλα και κρέμα με γεύση καφέ. Το γλυκό αυτό το έφτιαχνε ο chef του εστιατορίου όπου ο Ian Dowding  δούλευε ως βοηθός, με μία συνταγή που είχε φέρει από την Αμερική, η οποία όμως δεν πετύχαινε και πάντα. Όταν ο Ian Dowding  πήρε τη θέση του chef σε ένα νέο εστιατόριο, πήρε μαζί του τις συνταγές από το παλιό αλλά ξεκίνησε να προσθέτει στο μενού νέα πιάτα, όπως ratatouille, ταραμοσαλάτα και μουσακά (!) και σε μία συζήτηση με την αδερφή του έμαθε ότι όταν βράζεις τα κουτάκια του ζαχαρούχου γάλακτος παράγεται μία πολύ ωραία καραμέλα. Τότε αποφάσισε να αναστήσει τη συνταγή του στο  'Blum’s Coffee Toffee Pie'.
Με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, Nigel Mackenzie, κατέληξαν να προσθέσουν μπανάνες πάνω από την καραμέλα, καταλήγοντας στη γνωστή σε όλους συνταγή. Ονόμασαν το καινούριο γλυκό "Banoffi" και ήταν τόσο δημοφιλές στους πελάτες τους που “δεν μπορούσαν να το βγάλουν από το μενού”!
Στη συνέχεια το γλυκό άρχισε να σερβίρεται και από πολλά άλλα εστιατόρια, ακόμα και στην Αμερική και την Αυστραλία. Το 1994 τα supermarkets ξεκίνησαν να το πουλάνε ως “Αμερικάνικη πίτα” (“American pie”). Αυτό οδήγησε τον Nigel Mackenzie στα όρια, δίνοντας το αντίτιμο των £10,000 σε όποιον έβρισκε μία συνταγή για το "Banoffi", δημοσιευμένη πριν το 1972, ώστε να αποδείξει ότι δεν υπήρχε και ότι πρόκειται για το δικό του γλυκό. Παράλληλα, μία πινακίδα μπροστά στο εστιατόριο του έδειχνε ότι στο “The Hungry Monk” σερβίρονταν το αυθεντικό "Banoffi". Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1974, στο “The Deeper Secrets of the Hungry Monk”.
Η Αγγλική λέξη "Banoffee" χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρίσει οποιοδήποτε προϊόν μυρίζει ή είχε γεύση μπανάνας και toffee. Μία συνταγή για την πίτα, με βάση τριμμένου μπισκότου, χρησιμοποιείται και στα κουτάκια συμπυκνωμένου γάλακτος της  Nestlé.

Εγώ σήμερα δε θα σας δώσω την αυθεντική συνταγή του banoffee, αλλά μία παραλλαγή του. Μία ακόμα παραλλαγή του δηλαδή, από τις εκατοντάδες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Να σημειώσω ότι δεν έχω αλλάξει τη γεύση, απλά οι αναλογίες των υλικών είναι διαφορετικές γιατί όταν το έκανα δεν είχα βρει την αυθεντική συνταγή. Έφτιαξα δική μου ζύμη μπισκότου, γιατί γενικά δε με ενθουσιάζουν οι βάσεις τριμμένου μπισκότου που διεισδύουν σε όλες τις συνταγές. Επίσης, βρίσκω πολύ εκνευριστικό να βράζω για πολλές ώρες το κουτάκι του ζαχαρούχου και να μην ξέρω αν είναι έτοιμο ή όχι. Απελπισία να το ανοίξεις και να έχει γίνει καραμέλα μόνο το μισό… Και επειδή αυτό μου έχει τύχει, ξεκίνησα να βρω έναν εναλλακτικό τρόπο για να βράζω το ζαχαρούχο σε καραμέλα. Αρχικά προσπάθησα βάζοντας το σε μπαιν-μαρί. Η καραμέλα μου έγινε μια χαρά, αλλά μου πήρε πάααααρα πολύ ώρα. Στη συνέχεια δοκίμασα να το βράσω σε ένα τηγανάκι ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Αρχικά έφτιαχνα μία καραμέλα με καστανή ζάχαρη και στη συνέχεια πρόσθετα το ζαχαρούχο, γιατί πίστευα ότι η αρχική καραμέλα βοηθούσε το ζαχαρούχο να καραμελώσει πιο γρήγορα. Εν τέλει δοκίμασα και χωρίς την αρχική καραμέλα και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Οπότε το έχω καθιερώσει και ετοιμάζω την καραμέλα μου με αυτόν το τρόπο.
Την πρώτη φορά που έκανα banoffee έφτιαξα τη βάση χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα ήταν καλό, αλλά δεν ικανοποίησε πλήρως τους πιο απαιτητικούς fan του banoffee που το δοκίμασαν. Οπότε αποδέχτηκα ότι το βούτυρο στη ζύμη του μπισκότου είναι πολύ σημαντικό συστατικό και τη δεύτερη φορά την έφτιαξα με βούτυρο. Τα σχόλια ήταν πάρα πολύ καλά, από τους fans αλλά και από όλους τους υπόλοιπους. Εκτός από το βούτυρο, που έδωσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του στη βάση, το ζαχαρούχο είχε καραμελώσει όσο έπρεπε και η κρέμα δρόσιζε το όλο σύνολο.

Banoffee!

Τραγανό βουτυρένιο μπισκότο, απίστευτη καραμέλα, γλυκές μπανάνες και μια πανάλαφρη κρέμα γάλακτος σε έναν ιδανικό, ισορροπημένο συνδυασμό.



 Υλικά:

Για το μπισκότο:
250γρ βούτυρο
250γρ ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
60γρ γάλα
250γρ αλεύρι, κοσκινισμένο

Ή πιο απλά,
Βάση με μπισκότα:
350γρ μπισκότα (digestive, petit beurre, miranda, ή όποια εσείς προτιμάτε)
3-4κ.σ. βούτυρο, από το ψυγείο


Για την καραμέλα:
1 ζαχαρούχο
50γρ καστανή ζάχαρη (χρησιμοποιείται μόνο αν επιλέξετε τη δεύτερη μέθοδο)

2 μεγάλες μπανάνες

250γρ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Για την παρασκευή της μπισκοτένιας βάσης:

1. Φτιάνοντας το δικό μας μπισκότο

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη, να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Ρίχνουμε τη βανίλια και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι, εναλλάξ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Απλώνουμε σε ταψάκι με αποσπώμενο δαχτυλίδι ή σε τσέρκι ή ακόμα και σε ταρτιέρα 28 εκατοστών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να χρυσίσει το μπισκότο μας.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το μεταφέρουμε σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς.

2. Φτιάχνοντας μία βάση από τριμμένα μπισκότα

Τρίβουμε τα μπισκότα της αρεσκείας μας
Με τα χέρια μας (τα οποία πρέπει να είναι στεγνά!) ανακατεύουμε το κρύο βούτυρο με τα μπισκότα.
Διαλέγουμε το σκεύος/δίσκο στο οποίο θα σερβίρουμε το γλυκό (με διάμετρο περίπου 28 εκατοστά) και πατάμε πολύ καλά τα μπισκότα στον πάτο, δημιουργώντας μία συμπαγή βάση. Το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει 30 λεπτά με 1 ώρα.

Για την παρασκευή της καραμέλας:

Μέθοδος 1 (η αγαπημένη μου):
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζαχαρούχο και ανακατεύοντας συνεχώς, βράζουμε μέχρι να γίνει καραμέλα, σε μέτρια φωτιά.

Μέθοδος 2:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι τη ζάχαρη ώστε να λιώσει.
Αφού γίνει η ζάχαρη καραμέλα προσθέτουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η καραμέλα γάλακτος και να πάρει χρώμα.

Μέθοδος 3
Βράζουμε το ζαχαρούχο σε μπαιν μαρί μέχρι να καραμελώσει (μου πήρε μία αιωνιότητα και μία μέρα)

Μέθοδος 4:
Βράζουμε ολόκληρη την κονσέρβα με το ζαχαρούχο, για 3 ώρες περίπου. Αν ενδιαφέρεστε να το κάνετε έτσι, βολεύει να βράσετε πολλά ζαχαρούχα ταυτόχρονα και να τα κρατήσετε για μελλοντική χρήση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το χρώμα της καραμέλας πρέπει να είναι όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία:



Συναρμολόγηση:
Αν επιλέξαμε να κάνουμε δική μας βάση μπισκότου, τη βάζουμε στο δίσκο ή την πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό.
Προσθέτουμε από πάνω την καραμέλα. Σε αυτό το στάδιο δεν καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του μπισκότου μας, αλλά αφήνουμε 1 δάχτυλο από την εξωτερική πλευρά του. Αυτό βοηθάει πολύ στο να μην τρέξει η γέμιση, όταν πάνω από την καραμέλα θα τοποθετήσουμε τις μπανάνες (πράγμα που δεν ήξερα όταν έκανα τα γλυκό για πρώτη φορά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία της καραμέλας που έβαλα πιο πάνω).



Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω από την καραμέλα.


Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή. Θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη γιατί η υφή της θα μοιάζει με την υφή του γιαουρτιού.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την χτυπημένη κρέμα γάλακτος καλύπτοντας την επιφάνεια του γλυκού μας.
Τέλος, γαρνίρουμε με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα. Μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε στο γαρνίρισμα λίγο καφέ.



Απολαμβάνουμε!

Σημείωση:
Καλό είναι να συναρμολογήσουμε όλο το γλυκό μέχρι το στάδιο που προθέτουμε τις μπανάνες και να βάλουμε την κρέμα γάλακτος λίγο πριν σερβίρουμε το γλυκό.

Καλή επιτυχία!
Ράνια


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.