Γλυκιά
κολοκυθόπιτα!
Εδώ και μία εβδομάδα είχα στον πάγκο της κουζίνας μία μεγάλη
κόκκινη κολοκύθα να με προκαλεί. Εν τέλει μόλις βρήκα χρόνο έφτιαξα διάφορα
πραγματάκια, χωρίς να μπορέσω να αντισταθώ στην αγαπημένη πίτα που φτιάχνει η
γιαγιά μου.
Ωστόσο, δεν κρατήθηκα και άλλαξα κάπως τη συνταγή…
Γλυκιά
κολοκυθόπιτα!
Υλικά
Για το φύλλο:
500γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/4 ποτήρι νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
Για το φύλλο:
500γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/4 ποτήρι νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
Για τη γέμιση:
800 γρ κόκκινη κολοκύθα
1 κ.σ. κανέλα
¼ κγ μοσχοκάρυδο
¼ κγ τζίντζερ
4 κ.σ. quinoa
4 κ.σ. σταφίδες
1 κ.σ. σουσάμι
4-6 κ.σ. μέλι (ή 6 κ.σ. ζάχαρη)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη (ή τη βάζουμε στο μούλτι).
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με όλα τα υλικά της γέμισης. Αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει η quinoa κάποια από τα υγρά.
4-6 κ.σ. μέλι (ή 6 κ.σ. ζάχαρη)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη (ή τη βάζουμε στο μούλτι).
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με όλα τα υλικά της γέμισης. Αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει η quinoa κάποια από τα υγρά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το φύλλο. Βάζουμε σε μια λεκάνη το
αλεύρι, το λάδι, το ξύδι και 1 ποτήρι από το νερό και τα ζυμώνουμε, μέχρι να
πάρουμε μία ομοιογενή, μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και το υπόλοιπο
νερό (αν δεν έχει αφομοιωθεί όλο το αλεύρι μας).
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Ανοίγουμε το φύλλο και το γεμίζουμε με το μείγμα αφού πρώτα στραγγίσουμε ελαφρώς από τα ζουμιά που έχει βγάλει η κολοκύθα.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να είναι τραγανό το φύλλο.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Ανοίγουμε το φύλλο και το γεμίζουμε με το μείγμα αφού πρώτα στραγγίσουμε ελαφρώς από τα ζουμιά που έχει βγάλει η κολοκύθα.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να είναι τραγανό το φύλλο.
Σημειώσεις:
Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την quinoa με βρώμη,
αλεύρι ή και τριμμένη φρυγανιά.
Αν θέλουμε η πίτα να γίνει σαν «σιροπιαστή» αφού την ετοιμάσουμε τη ραντίζουμε με ζάχαρη και στη συνέχεια την ψήνουμε.
Αν θέλουμε η πίτα να γίνει σαν «σιροπιαστή» αφού την ετοιμάσουμε τη ραντίζουμε με ζάχαρη και στη συνέχεια την ψήνουμε.
Η ποσότητα του μελιού εξαρτάται από το πόσο γλυκιά τη θέλουμε.
Καλή επιτυχία!
Ράνια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου