Μπάρες
δημητριακών με κανέλα και αμύγδαλα!
Με τις μπάρες δημητριακών έχω πειραματιστεί
πολύ. Οι περισσότερες συνταγές που έβρισκα ήταν με βούτυρο. Όμως εγώ ήθελα να
κάνω υγιεινές μπάρες, που θα ανήκουν στην κατηγορία των σνακς και όχι των
γλυκών. Οπότε προσπάθησα να φτιάξω τις δικές μου μπάρες, όπως τις ήθελα. Μετά
από πολλές δοκιμές με διαφορετικά αποτελέσματα, κανένα δε με είχε ικανοποιήσει
πλήρως. Το πρόβλημα μου δεν ήταν τόσο στη γεύση (ήταν όλες πολύ νόστιμες) αλλά
κυρίως στην υφή. Κάποιες μου γίνονταν κάτι ενδιάμεσο σε μπισκότο και μπάρα,
κάποιες θύμιζαν λίγο cake, άλλες τις
διπλοφούρνιζα για να είναι τραγανές. Τελικά, με τα πολλά, κατέληξα στη συνταγή
που σας δίνω σήμερα και είναι η αγαπημένη μου.
Μπάρες
δημητριακών με κανέλα και αμύγδαλα!
Υλικά:
500γρ νιφάδες βρώμης (ή νιφάδες σίκαλης)
200γρ αμύγδαλα ψιλοκομμένα (εγώ τα κάνω στο
χέρι, θα μπορούσατε να τα βάλετε και λίγο στο μούλτι)
3 κ.σ. λιναρόσπορο
3 κ.σ. σουσάμι
1-2 κ.σ. κανέλα (ανάλογα με το πόσο πολύ την
αγαπάτε!)
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
3 πολύ γεμάτες κουταλιές μέλι (ή και 4-5,
ανάλογα πόσο γλυκές τις θέλουμε)
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή ταχίνι
2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Περίπου 1 κούπα ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (μέχρι το
αλάτι) και μετά προσθέτουμε τα υγρά αφού πρώτα «διαλύσουμε» το μέλι στα ¾
κούπας νερό.
Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε
τόσο νερό, ώστε να έχουν βραχεί καλά όλα τα υλικά και να μπορούμε να πλάσουμε
το μείγμα σε μπάρες, φτιάχνοντας παραλληλόγραμμα και πατώντας τα από πάνω ώστε
να γίνουν επίπεδα.
Βάζουμε τις μπάρες στη λαδόκολλα και ψήνουμε
στους 160-170, στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να «στεγνώσουν».
Σημειώσεις:
Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε όλο το
μείγμα στη λαδόκολλα και να πιέσουμε από πάνω ώστε να είναι συμπαγές. Ψήνουμε
για 20 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε προσεκτικά σε μπάρες και συνεχίζουμε
το ψήσιμο μέχρι να στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία,
Ράνια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου