Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Vegan σοκολατένιο lava cake

Vegan σοκολατένιο lava cake




Μερικές φορές απλά χρειάζεσαι ένα μπολ. Και λίγα λεπτά. Άντε και λίγη υπομονή κατά το ψήσιμο. Και τέλος, έναν ανεμιστήρα/air condition σε κάποιο άλλο δωμάτιο μακριά από την κουζίνα, αν είναι Αύγουστος στην Αθήνα.
Γιατί;
Γιατί μερικές (;) φορές απλά θέλεις κάτι σοκολατένιο. Πολύ σοκολατένιο. Αν είναι και ζουμερό, ακόμη καλύτερα.
Ε λοιπόν αυτή η συνταγή είναι για εκείνες τις φορές.

Σοκολατένιο lava cake. Ooey gooey (που λένε και στην Αμερική), vegan και πεντανόστιμο.
Το πρωτοέφτιαξα για τον αδερφούλη μου (αδυναμίες είναι αυτές), όχι μία αλλά 2 φορές μέσα σε ένα σαββατοκύριακο! Προς υπεράσπιση του, τον βοηθήσαμε και οι υπόλοιποι να το φάει (αν και σε κάποια φάση καθόταν στον καναπέ με το ταψί στο ένα χέρι και ένα κουτάλι στο άλλο)!
Πανεύκολο, με ένα μόνο μυστικό. Μην το παραψήσετε!

Vegan σοκολατένιο lava cake

Υλικά:

160γρ ελαιόλαδο (¾ κούπας)
400γρ ζάχαρη (2 ¼ κούπες)
1 κ.σ. καφέ (espresso ή στιγμιαίο)
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
300γρ ζεστό νερό (1 ½ κούπα)
450γρ αλεύρι (2 ½ κούπες)
50γρ κακάο (½  κούπα)
1 φακελάκι baking powder
150γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τον καφέ, τις βανίλιες, το αλάτι και το ξύδι.
Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το νερό, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το baking powder και το κακάο ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος, ανακατεύουμε τα κομματάκια σοκολάτας στο μίγμα.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 28cm με λαδόκολλα (ή σε τσέρκι) και ψήνουμε στους 170 βαθμούς.
Η ώρα που θα ψήσουμε εξαρτάται από τον φούρνο μας και πόσο δυνατός είναι. Εγώ που το δοκίμασα σε 2 φούρνους, στον ένα χρειάστηκε 30-35 λεπτά και στον άλλο 20!
Το γλυκό είναι έτοιμο όταν έχει κάνει μία κρούστα επάνω και μέσα «κουνιέται» ακόμα όταν πάμε να το βγάλουμε. Αν παραψηθεί, είναι απλά ένα πολύ νόστιμο σοκολατένιο cake.
Αφήστε να κρυώσει (έστω και ελαφρώς) και ξεφορμάρετε. Αλλιώς, έχετε τα κουταλάκια σας έτοιμα γιατί... η σοκολάτα τρέχει!

PS. Την πέμπτη φορά που έκανα το γλυκό δεν άντεξα να μην πειραματιστώ, οπότε έκανα την ίδια συνταγή αλλά έριξα το μισό μείγμα στο ταψί, μετά έριξα μία κρέμα (συνταγή παρακάτω) και από πάνω το άλλο μισό μείγμα. Βγήκε τέλειο!

Για την κρέμα:

400γρ νερό
300γρ ζάχαρη
100γρ αλεύρι
1κς καφέ
65γρ κακάο

Τα βράζουμε όλα μαζί ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι η κρέμα να πάρει βράση και να δέσει!

Ότι από τα δύο και να επιλέξετε, καλή επιτυχία και περιμένω σχόλια!
Και καλό καλοκαίρι!
Ράνια




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

live chat


Try Relay: the free SMS and picture text app for iPhone.