Μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, επιστρέφω με μία συνταγή
που έγινε η φετινή τούρτα γενεθλίων μου. Και μετά από ένα μήνα, ξαναέγινε ως
τούρτα γενεθλίων του Κωνσταντίνου! Γιατί αυτό το cheesecake είναι τέλειο!
Είναι ένα cheesecake φούρνου που το σκεφτόμουν
πολύ καιρό πριν το φτιάξω. Έχει ως βάση cake
βανίλιας, μία πεντανόστιμη πλούσια τυρένια κρέμα και από πάνω γλυκό
αγριοβύσσινο. Το cake βανίλιας λοιπόν που
μπαίνει ως πρώτη στρώση φουσκώνει, «περιτριγυρίζει» την κρέμα και σε ορισμένα
σημεία φτάνει ως την επιφάνεια αλλάζοντας τελείως την υφή του γλυκού.
Λίγο πριν ρίξουμε το γλυκό του κουταλιού... |
Δεν έχει καμία σχέση με το cheesecake ψυγείου που συνηθίζουμε να κάνουμε, θέλει λίγη παραπάνω
προσπάθεια για να το φτιάξουμε αλλά κερδίζουμε τόσο σε γεύση, που το αξίζει!
Cheesecake φούρνου με cake βανίλιας και γλυκό αγριοβύσσινο
Υλικά:
Για το cake:
125γρ βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
½ κούπα γάλα
1 ½ κούπα αλεύρι
1 ½ κ.γ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
Για το cheesecake:
200γρ τυρί κρέμα
200γρ γιαούρτι 10%
250γρ mascarpone
320γρ ζάχαρη
2 αυγά
100γρ αλεύρι
Για την επικάλυψη:
Ένα βαζάκι γλυκό του κουταλιού αγριοβύσσινο ή ότι εσείς
προτιμάτε – αρκεί να έχει χαρακτήρα και να μην είναι πολύ γλυκό!
Εκτέλεση:
Για το cake:
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και συνεχίζουμε βάζοντας
εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι.
Στρώνουμε το μίγμα -κρατώντας στην άκρη ποσότητα για 5 περίπου cupcakes- στον πάτο ενός ψηλού τσέρκι με ύψος 8-10εκ
και διάμετρο 20-22εκ. Αν δεν έχουμε ψηλό τσέρκι χωρίζουμε το μίγμα στα 2 και το
στρώνουμε σε 2 φόρμες.
Για το cheesecake:
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και το mascarpone με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να
ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε το μίγμα μας πάνω από το μίγμα του cake.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 50λεπτά
με 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.
Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού.
Σερβίρουμε κρύο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο!
Σημείωση Νο1: Το γλυκό έχει bonus 5 cupcakes που μπορείτε να
προσθέσετε λίγο γλυκό κουταλιού και να τα ψήσετε ανεξάρτητα!
Σημείωση Νο2: Την πρώτη φορά έβρασα λίγο το σιρόπι από το
γλυκό του κουταλιού για να πήξει, το άφησα να κρυώσει και το πρόσθεσα μετά.
Έτσι το περισσότερο έμεινε στην επιφάνεια του γλυκού.
Τη δεύτερη φορά επειδή βιαζόμουν δεν το έβρασα με αποτέλεσμα να
μην είναι τόσο «πυκνό» και να απορροφηθεί πιο πολύ από το γλυκό και να γίνει
λίγο πιο γλυκό το αποτέλεσμα.
Και τις δύο φορές ήταν πολύ ωραίο, οπότε διαλέξτε τι θα σας
άρεσε περισσότερο!
Καλή επιτυχία και περιμένω τις εντυπώσεις σας!
Ράνια
Παει η διαιτα σημερα, αλλα θα το δοκιμασω, φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει πάντως την παρασπονδία!
ΑπάντησηΔιαγραφή