Spaghetti Napolitana
Καλημέρα φίλοι μου….
Καλημέρα φίλοι μου….
Εγώ σκέφτηκα
να ξεκινήσω το ταξίδι μας με μια σειρά βασικών συνταγών της κουζίνας. Θεωρώ ότι
εκεί βρίσκεται το μυστικό της νοστιμιάς. Ξέροντας την βάση μιας συνταγής εκεί
μπορείς να παρέμβεις, να πειραματιστείς και να φτιάξεις κάτι ιδιαίτερο…
Λοιπόν
ξεκινάμε με την συνταγή μακαρόνια με σάλτσα... ή πιο σωστά Spaghetti
Napolitana. Για πολλούς η πρώτη μαγειρική τους απόπειρα. Είναι κάτι εύκολο, απλό και πολύ πολύ νόστιμο όταν γίνει όπως πρέπει.
Ας πούμε όμως και δυο λόγια για αυτή την συνταγή. Το όνομα Neapolitan sauce έχει δοθεί σε
πολλές σάλτσες με βάση την ντομάτα, συχνότερα σερβίρονται πάνω από ζυμαρικά
με τριμμένη παρμεζάνα. Στη Νάπολη αυτή η σάλτσα αναφέρετε ως La Salsa. Βασιλικός, δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, σπόροι πιπεριού και μανιτάρια συχνά
μπαίνουν στη σάλτσα. Ιστορικά το πρώτο
ιταλικό βιβλίο που ανέφερε αυτή την συνταγή ήταν το Lo scalo alla Moderna γραμμένο από τον Antonio Latini το 1696.
Πάμε τώρα και στην δική μου εκδοχή του Spaghetti Napolitana
ΥΛΙΚΑ
- 1,5 με 2 κιλά ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
- 10 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό
- 2 κούπες (περίπου) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- Παρμεζάνα (ή Σαν Μιχάλη ή ξυνομυζήθρα)
- Βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
Χαράσσουμε τις ντομάτες σταυρωτά στην κορυφή και τις βράζουμε για ένα
λεπτό σε νερό που κοχλάζει, ώστε να είναι εύκολο να ξεφλουδιστούν. Αφαιρούμε τα
κοτσάνια και την φλούδα. Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες πάνω από μια λεκάνη στην
οποία έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι ώστε να συγκρατήσουμε τα σπόρια και να
μείνουν από κάτω τα ζουμιά της ντομάτας (Κάποιες φόρες οι ντομάτες είναι κάπως στεγνές και χρειαζόμαστε να
προσθέσουμε υγρά, όποτε τα συγκεκριμένα είναι ότι καλύτερο).
Σε κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο λάδι και τις καθαρισμένες ντομάτες. Με το
πρες πουρέ τις διαλύουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη και βράζουμε για 20 λεπτά. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι
βάζουμε δυο κούπες ελαιόλαδο, 10 σκελίδες σκόρδο, μισό ματσάκι βασιλικό
πλατύφυλλο και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο πιο χαμηλό και ουσιαστικά ποσάρουμε
το βασιλικό και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να μαραθεί ο
βασιλικός. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε τα άρωμα και τις γεύσεις που θέλουμε
αποφεύγοντας το πολύ έντονο άρωμα του σκόρδου και το κάψιμο και την πικρίλα που κάποιες φόρες
βγάζουν αυτά τα υλικά.Αφού έχουμε βράσει για 20 λεπτά την σάλτσα προσθέτουμε
το αρωματισμένο λάδι και βράζουμε για
αλλά 10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια μας για ένα
λεπτό λιγότερο από ότι λέει το κουτί , τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι
που έχουμε βάλει μια γενναία δόση σάλτσας με την κουτάλα μαζί με λίγο νερό από αυτό που
βράσαμε τα μακαρόνια και τα ξαναβάζουμε στην φωτιά.Μόλις πάρει βράση
προσθέτουμε λίγο φρέσκο βασιλικό (λίγο μπούκοβο προαιρετικά) και λίγο (πολύ λίγο) ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε για μισό λεπτό ακόμα, βάζουμε μισό κουταλάκι του
γλυκού βούτυρο, μια χούφτα από το τυρί μας και τραβάμε από την φωτιά
ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά μας.Το βούτυρο βοηθάει στο μέλωμα και στο δέσιμο της σάλτσας και
προσθέτει πολύ ωραία γεύση. Σερβίρουμε σε μεγάλο βαθύ πιάτο με λίγο φρεσκοτριμμένο
πιπέρι και ένα φύλο βασιλικού
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου