Τάρτα με
αχλάδια και mousse σοκολάτα
Οι τάρτες αποτελούν –κατά τη γνώμη μου- υπέροχο γλύκισμα γιατί συνδυάζουν διαφορετικές γεύσεις και υφές! Μία τραγανή βάση συνοδεύεται συνήθως από μία κρέμα και συχνά στολίζεται με φρούτα, που «δροσίζουν» το γλυκό. Ωστόσο σήμερα δε θα κάνουμε μία λευκή τάρτα, αλλά μία πιο αμαρτωλή… σοκολατένια!! Και μιας και τα αχλάδια αυτήν την εποχή είναι πεντανόστιμα, θα τα προσθέσουμε για ένα πιο ελαφρύ στη γεύση αποτέλεσμα…
Λοιπόν…
Ξεκινάμε με τη ζύμη της τάρτας.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για τη ζύμη είναι τα εξής:
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 αυγό
1 κ.σ. ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
1 κ.σ. γάλα (αν
χρειαστεί)
βούτυρο και κακάο
(για τη φόρμα)
Αρχικά ετοιμάζουμε
τη ζύμη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε
το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε σε μικρά
κυβάκια το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι κρύο –κατευθείαν από το ψυγείο,
και το τρίβουμε με το αλεύρι για να γίνει ψιχουλιαστή η ζύμη μας.
Προσθέτουμε το αυγό
ελαφρά χτυπημένο και ζυμώνουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά μας. Αν χρειάζεται η
ζύμη μας περισσότερο υγρό προσθέτουμε το γάλα. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να
μη ζυμώσουμε πολύ.
Αφού ενωθούν τα
υλικά σχηματίζουμε μία μπάλα και τη φυλάμε στο ψυγείο σε διάφανη μεμβράνη
30λεπτά με 1 ώρα.
Στη συνέχεια
ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό μιας ταρτιέρας 28εκ.
Επειδή κολλάει λίγο, χρησιμοποιούμε 2 λαδόκολλες – μία πάνω και μία κάτω και
ανοίγουμε τη ζύμη εκεί. Βουτυρώνουμε καλά την ταρτιέρα μας και με ένα κόσκινο
βάζουμε κακάο, ώστε να καλυφθεί παντού. Χτυπάμε για να φύγει το επιπλέον κακάο
που έχει πέσει. Τοποθετούμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, αφαιρούμε ό,τι περισσεύει από τα τοιχώματα και την τρυπάμε πάρα πολύ
καλά, παντού με ένα πιρουνάκι. Αυτό είναι το κόλπο μου για να μην φουσκώσει η τάρτα, χωρίς να χρησιμοποιήσω όσπρια που θα αχρηστευτούν μετά το ψήσιμο. Εναλλακτικά, για να μη φουσκώσει η τάρτα μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω της μια διάφανη μεμβράνη με φασόλια.
Αν προλαβαίνουμε, πριν το ψήσιμο καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε άλλα 15 λεπτάκια στο ψυγείο.
Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει
χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Συνεχίζουμε με τη στρώση
αχλαδιού, για την οποία θα
χρειαστούμε:
2 μεγαλούτσικα
αχλάδια
γλυκό κρασί (πχ
Σάμου)
4 κ.σ καστανή ζάχαρη
Σε ένα κατσαρολάκι
βάζουμε το κρασί, να καλύψει περίπου 2 δάχτυλα τον πάτο και ρίχνουμε μέσα τη
ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αχλάδια αφού τα κόψουμε σε λεπτές φέτες και βράζουμε σε
χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που γιατί το υγρό δε θα σκεπάσει όλα τα
αχλάδια. Στόχος μας είναι να μαλακώσουν τα αχλάδια και να τραβήξουν τα αρώματα
του κρασιού. Όταν μαλακώσουνε τα βγάζουμε από το σιροπάκι και τα αφήνουμε να
κρυώσουν. (Στη φωτογραφία εγώ έκανα τα βήματα ανάποδα!)
Και τέλος, η σοκολατένια mousse, που γίνεται με τα παρακάτω υλικά:
280γρ κρέμα γάλακτος
300γρ κουβερτούρα
55%
160γρ κρέμα γάλακτος
χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
Ζεσταίνουμε με τα
280γρ κρέμας γάλακτος και ψιλοκόβουμε τη κουβερτούρα. Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα
γάλακτος στη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα και
ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Χτυπάμε τα 160γρ
κρέμας γάλακτος σε παχύρευστη μορφή (να γίνει σαν γιαούρτι). Αφήνουμε να φτάσει
η σοκολάτα στους 37 βαθμούς (να μη τη νιώθουμε ούτε ζεστή ούτε κρύα) και την ενσωματώνουμε
με τη μαρίζ στην παχύρευστη κρέμα.
Τέλος, η
συναρμολόγηση!!
Βάζουμε στην τάρτα
μία στρώση αχλαδιών, ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο της.
Στη συνέχεια ρίχνουμε
τη mousse σοκολάτα και
παγώνουμε στο ψυγείο.
Αν θέλουμε και δε
βαριόμαστε κάνουμε σχέδια με τη ζύμη της βάσης, ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη, τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και διακοσμούμε!!
Και… Απολαμβάνουμε!!
Καλή
επιτυχία!!
Ράνια
Εμείς την απολαύσαμε ήδη από τα χεράκια της Ράνιας και ήταν πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡηνούλι μου ευχαριστώ πολύ πολύ!!
Διαγραφή